Er det én typisk amerikansk muskelbil som fenger mange av landets spesielt interesserte, er det den gode gamle Dodge Challenger. Årsmodellene som ble produsert mellom 1970 og 1974 har ikke gått i glemmeboken, og så sent som i 2008 dukket det opp en moderne retro-versjon som hadde mange fellestrekk med de gamle klassikerne. Samtidig blir ikke nye versjoner av gamle biler helt det samme, i alle fall ikke for purister.

Første generasjon av Dodge Challenger ble altså produsert i årene 1970–1974, andre generasjon mellom 1978 og 1983, mens tredje generasjon begynte produksjonen i 2008 og holder fremdeles på den dag i dag. I skrivende stund er 2020 Dodge Challenger den seneste modellen. Det er fint at Dodge fremdeles holder det gående, men vi er mange som sverger til de klassiske modellene fra første generasjon.

Challenger kom på markedet en del senere enn andre såkalte muskelbiler. I tillegg ble bilene rammet av stadig strengere amerikansk lovgivning om avgassutslipp så vel som høye bensinpriser. Challenger R/T, som var en klar favoritt blant bileiere, hadde en 6,2 liters motor med standard ytelse på 335 hk. Kraftigere varianter hadde en 7 liters motor med 425 hk ytelse. I 1972 ble R/T-serien avviklet, og fra året etter ble Challengers største motor levert med 5,9 liter med ytelse på 245 hk.

Gamle biler gjenskapt – til en viss grad

Bilene fra tredje generasjon er på mange måter som nytolkninger av de første modellene å regne, og kommer med utallige motoriseringer – akkurat som bilene fra første generasjon gjorde. I dag hyller vi de gamle modellene, selv om de ble kritisert i media da de først kom ut. Selv om de første bilene gjorde stor furore da de kom på markedet i 1970, kan den negative medieomtalen ha ført til at salgstallet etter hvert gikk nedover. I dag har disse gamle bilene en helt annen type verdi, da de er veteraner mange av oss skulle ønske vi eide, samlere inkludert.

Det er klart at bilelskeres nysgjerrighet pirres når det blir klart at gamle biler skal lages på nytt igjen, men tredje generasjon av Dodge Challenger fikk nok blandet mottakelse da den kom på veiene i 2008. Vi setter pris på initiativet, men det blir ikke helt det samme for folk som brenner for gamle modeller. En Dodge Challenger fra 1970 utgjør for mange et minne om egen ungdomstid, da det var helt andre biler på veiene enn i dag.

Som en reise i tid

Synet av en eldre modell er som en transport tilbake til 1970-tallet, da det var færre bomstasjoner å forholde seg til og det å kjøre bil føltes en del friere enn nå. Mange har ikke helt forlatt tiårene de var unge i, noe som gjør at å sitte i en gammel Challenger føles som en liten tidsreise. Noen ganger er det ikke engang nødvendig å ha bilen på veien. Det holder i blant å sitte i førersetet, kjenne på det store rattet, ta inn den nostalgiske lukten og sette pris på det retro interiøret.