Bilentusiaster fra hele verden elsker de amerikanske klassikerne, og nordmenn er intet unntak. Her har vi i tiår siklet etter modeller fra det vi gjerne regner som bilens hjemland. Amerikanske biler har alltid vært stilige og råtøffe, og bærer ikke preg av å være beskjedne. Det er med andre ord ikke mye jantelov-aktig med dem, noe som kanskje er med på å forklare hvorfor vi fascineres slik av dem. De første bilene må ha gjort litt av et inntrykk på mannen i gata.
På 1950-tallet var det ikke mange amerikanere å oppdrive på norske veier, mye grunnet at det var bilrasjonering fram til 1960. Etter dette bli bilen allemannseie, og vi var ikke få som ønsket oss amerikanere. En del «femtitallere» var likevel å finne her og der, gjerne kjøpt av drosjesjåfører med behov for en solid og robust Chevrolet eller Ford.
Ford Mustang
Første utgave av Ford Mustang kom i 1964. Utrolig nok skulle det ikke ta altfor lang tid før den var å se på norske veier. Vi var mange som lot oss fascinere av denne perlen, og det var ikke få unge gutter som kunne sitte bak rattet og drømme seg vekk. Mustangen dukket opp på stevner og i ukeblader også, og blant andre Åse Kleveland ble stolte Mustang-eiere. Vi er ikke mindre begeistrede i dag heller, selv om dagens modeller ikke har den klassiske formen.
Lincoln Continental Mark
Lincoln Mark-serien er full av knalltøffe modeller, og særlig Lincoln Continental Mark IV gjorde furore på midten av 70-tallet med sitt dekadente interiør. Denne modellen bar preg av personlig luksus, noe man gjerne prøver å fremme i USA, mens det står i litt i strid med janteloven her i Norge. Kanskje er det nettopp det at amerikanerne var villige til å lage biler på en annen måte enn vi ville gjort i Norge, som ga denne bilen et vågalt preg som gjorde at vi bare måtte prøve den ut. I tillegg var 70-tallet et optimistisk tiår, som var med på å legge grunnlaget for 80-tallets jappetid.
Cadillac Fleetwood Eldorado
Dette var en annen såkalt finstue på fire hjul, som ga oss som satt bak rattet en følelse av å være innkapslet i luksus. Cadillac Eldorado var i produksjon fra 1952, og ble solgt i åpne versjoner fram til 1976. Det året annonserte produsentene at det ikke fremtiden ikke ville bli solgt flere biler uten tak, noe som skapte stor blest. Om lag 14 000 modeller ble produsert det året, noe som var nesten dobbelt så mye som året før. Flere biler fant veien til Norge, og en god del har overlevd. Det er ikke uvanlig å komme over modeller fra 1976 og yngre på veteranbilstevner.
Veteranbiltreff
I Norge mangler det ikke på biltreff for oss som elsker litt eldre modeller. Norsk Veteranvogn Klubb arrangerer både løp og andre aktiviteter. Når en bil er eldre enn 30 år regnes den teknisk sett som en veteranbil, selv om det først og fremst er biler produsert mellom 50- og 70-tallet vi tenker på. For å få utbytte av å være til stede der hvor gamle amerikanske biler og deres eiere samler seg, holder det å ha en genuin interesse for denne kategorien av biler. Du trenger på ingen måte eie bil selv, men gjør du det er det heller ikke feil å vise den fram.
Det er svært idyllisk å sitte i en stor klassisk amerikaner. Enten du kjører selv eller bare slapper av i den mens du koser deg med utvalget av Storspiller slots, føles det litt som å bli transportert noen tiår tilbake hvor bilene hadde større ratt og skinnsetene så ganske annerledes ut. Det er derfor vi drar på utstillinger, for å kunne se på de gamle bilene som ikke produseres lenger. Som regel vil det være biler fra både 50-, 60-, og 70-tallet å oppdrive, og en aldri så liten reise i tid vil det være uansett.